[Skip to Content]

PIRKAN NIKSI, VANHAN TIEN AIKAAN BLOGI

HOA-748

Nuorena jostain syystä aina sattui ja tapahtui. Italiassa Vareseen menevät juustot tullattiin siihen aikaan Luinon (pikkukaupunki Varesen lähellä) tavara-asemalla. Kävin aseman portilla jättämässä porttivahdille papereita ja esittelemässä passiani. Kun tulin takaisin autoon, kojetaulussa paloi punainen valo, pillit huusivat ja moottorin lämpömittari näytti 130 astetta. Ajoin auton pikaisesti parkkiruutuun ja pysäytin moottorin.

Hytti pystyyn. Vesipumpun hihna oli poikki. Lähdin puhelinkoppiin soittamaan pomolle ja kyselemään mistä voisi saada uuden. Eipä sieltä oikein osattu auttaa. Sain kuitenkin selvitettyä, että lähin Volvo-korjaamo oli 70 km päässä kapeiden vuoristoteiden takana. En siis lähtenyt sinne, vaan hihnanriekaleet muovikassissa kaupungille etsimään autotarvikeliikettä. Kaksi sopivaa kauppaa löytyikin, mutta ei yhtään sopivaa hihnaa.

Näin kadunkulmassa naistenvaateliikkeen ja muistin vanhan urbaanilegendan sukkahousuista ja vesipumpun hihnasta. Ei kun ovesta sisään. Oli kevät ja paikalliset naiset kulkivat vielä turkeissa, vaikka oli melkein 20 astetta lämmintä. Erotuin siis hyvin porukasta, kun olin miespuolinen, T-paitasillani ja kyynärpäitä myöten mustassa vaseliinissa. Kohtelias mieskauppias, joka muuten puhui saksaa, tiedusteli mitä saisi olla. Selitin, että haluan ostaa kolme paria sukkahousuja.

”Minkä värisiä”, kysyi kauppias.

”No aivan sama..”

”Minkä kokoiset, tulevatko pienelle naiselle?”

”Ei kun isoon autoon!”

Saimme lopulta kaupat tehtyä, mutta keskustelu tyrehtyi siihen.
Pyörittelin kaksi paria sukkahousuja naruksi, kiristin siivapyörien ympärille niin tiukalle kuin sain ja leikkasin loput pois. Sitten auto käymään ja sehän toimi! Auto olikin ajokunnossa ennen kuin sain tullista paperit. Ajelin Vareseen purkamaan ja sieltä vielä Concorezzon Volvolle Milanon liepeille hihnan vaihtoon.
Patentti toimi siis hienosti sellaiset 100 km (tosin ihon väriset sukkahousut muuttuivat mustiksi verkkosukiksi) ja yksi pari sukkahousuja jäi vielä tyttöystävällekin.