[Skip to Content]
Kuljettajakoulutus.fi logo

KUINKA PALJON OHITUSAIKA PITENEE?

Ensi maanantaina 21.1.2019 voimaan tulevat lainsäädäntömuutokset mahdollistavat nykyistä pidemmät eli ns. HCT-rekat yleiseen liikenteeseen. Tähän asti HCT-rekat ovat liikkuneet poikkeusluvilla, mutta jatkossa pidemmät rekat ovat osa normaalia liikennettä. Liikenteessä rekat tunnistaa PITKÄ-kyltistä.

Nykyisin auton ja puoliperävaunun suurin sallittu yhdistelmäpituus on 16,5 metriä ja auton ja varsinaisen perävaunun sekä moduuliyhdistelmien suurin sallittu pituus on 25,25 metriä. Jatkossa puoliperävaunuyhdistelmät saavat olla noin 22,5-metrisiä, auton ja varsinaisen perävaunun yhdistelmät noin 31-metrisiä ja uudet kolminiveliset yhdistelmät jopa 34,5-metrisiä. Suurimmillaan pituuden kasvu on 9 metriä. Näistä pidemmistä yhdistelmistä käytetään yleisesti nimitystä HCT-rekka, mikä tulee englanninkielisestä termistä High Capacity Transport. (Lähde: Traficom)

Kuinka paljon pisimpien ajoneuvoyhdistelmien pituuden kasvaminen 25,25 metristä 34,5 metriin lisää ohittamiseen vaadittavaa aikaa henkilöautolla, kun ohittavan henkilöauton ja ohitettavan ajoneuvoyhdistelmän nopeusero on 20 km/h? Klikkaa kuvaa ja katso animaatio.