[Skip to Content]

KIELIONGELMA VAI IDIOOTTI, VANHAN TIEN AIKAAN BLOGI

jääsikkaa9Syyskuun alussa -85 alkoi hetkellinen sianlihan vienti Portugaliin. Ensimmäiset viisi jääsikakuormaa lähetettiin matkaan sellaisella kiireellä, ettemme ehtineet saada edes Portugalin maalupia mukaan; pelkästään lupauksen, että luvat odottavat meitä Vilar Formoson tullissa. Jota me tietysti epäilimme.

Matkaan lähti kaksi Nyholmin, kaksi Etelä-Kiidon ja yksi Jyväskylän Kiitokuljetuksen auto. Espanjan rajalla Irunissa meidät ohjattiin kylälle tulliin jonkinlaiseen terveystarkastukseen (siis kuorman). Se tarkastus meni seuraavaan aamuun, joten lähdimme syömään oikein kunnolla.

Seuravana aamuna nuorta miestä väsytti vielä hieman vanhempien kollegojen kanssa edellisen illan pitkän kaavan mukaan suoritettu ruokailu. Kollegat kuitenkin hoitelivat ystävällisesti minunkin paperini viranomaisille.

Hetken päästä oli kuitenkin noustava ylös, kun joku hakkasi itsepintaisesti auton ovea ja huuteli sinnikkäästi jotain espanjaksi. Könysin pihalle ja sitten seisoimme siinä nokikkain espanjalaisen tullimiehen kanssa, joka hoki jatkuvasti, että ”carne, carne”. Minä osoittelin toimiston ovea ja selitin, että tuolla se on, käy sieltä hakemassa.

Tullimies puristi käsivarteni ihoa peukalon ja etusormen väliin ja sanoi taas, nyt jo kovempaa: ”CARNE”! Hermo alkoi mennä, varsinkin, kun minut oli juuri väkisin herätetty ja vastasin myös melko kovaäänisesti, että mitä siinä nipistelet, ne paperit ovat tuolla sisällä.

Eki tuli hätiin ja kysyi, että mikäs täällä on menossa? Minä siihen, että tämä kaveri tivaa minulta TIR-carnetta, vaikka se on jo tuolla sisällä.

Eki vastasi: ”Niin, itse asiassa hän vain haluaa tietää, onko sinulla lihakuorma. Carne on yhtä kuin liha espanjaksi.”

Ne Portugalin luvat muuten kuitenkin löytyivät sieltä rajalta.