[Skip to Content]

KEVÄTTÄ RINNASSA, VANHAN TIEN AIKAAN BLOGI

Kuva: Jareks Zonk
Kuva: Jareks Zonk

Kevät oli saapunut Puolan maalle. Olin lastannut aamupäivällä pakastemansikoita jostain Venäjän rajan pinnasta ja ajelin kohti Swinoujsia ja Ruotsin lauttaa mukavassa auringon paisteessa ja oli yli 20 asteen lämmössä. Yhtä äkkiä alkoi kuitenkin tuntua turhankin lämpimältä, suorastaan kuumalta. Lämmityslaite oli pois päältä, mutta silti hyttiin virtasi tulikuumaa ilmaa.

Pysähdyin tutkimaan tilannetta. Lämmityslaitteen hana oli juuttunut auki, enkä päässyt käsiksi siihen. Täytyi siis vähentää vaatteita; hihaton T-paita ja shortsit päälle, ikkunat auki ja matka jatkui. Päivä vaihtui melkein huomaamatta yöksi ja lopulta täytyi pysähtyä tankkaamaan. Ajoin huoltoasemalle yhden pikkukaupungin ulkopuolella. Kuuma oli edelleen kuin helvetissä. Hyppäsin ulos autosta ja kävelin huoltoaseman seinässä olevalle tiskille kysymään kävisivätkö D-markat naftan ostoon.

Sitten alkoi naurattaa. Huoltoaseman luukun sisäpuolella istui vierekkäin kaksi miestä talvitakit päällä ja karvalakit päässä. Ilma oli mennyt huomaamatta pakkasen puolelle ja herrojen toimistossa oli myös lämmityslaite rikki. Näkemisen arvoisia olivat sisätiloissa hytisevien miekkosten ilmeet, kun seisoin höyryävänä tiskin toisella puolella hihattomassa T-paidassa ja shortseissa ja yritin selittää, että Suomessa se on ihan normaalia näin lämpimällä ilmalla.