[Skip to Content]

HERNEITÄ NENÄSSÄ, VANHAN TIEN AIKAAN BLOGI

Joskus voi mennä herneitä nenään heti aamusta..

Scanian hytin oveen koputettiin ja huudettiin, että tule avaamaan takaovet. Hyppäsin punkasta ja käynnistin auton. Sitten könysin ulos Suonenjoen Valion talviselle pihamaalle avaamaan kärryn takaovia ja peruutin viimeiset pari metriä laituriin. Kun menin laiturille tukka pystyssä katsomaan onko kärry suorassa, sanoi tämä oveen koputtelija kovaan ääneen: ”Jaa, se on kuski kännissä.”

En jaksanut kommentoida mitään, vaan menin sammuttamaan auton ja otin sieltä samalla pyyhkeen ja pesuvehkeet. Kyselin purkumiehiltä pesutiloja ja tämä sama kaveri sanoi niiden olevan sisällä. Kiitin tiedosta ja lähdin kohti ovea. Perästä kuului vielä ihmettelyä siitä kuinka saatanan siistiä porukkaa nämä autokuskit nykyään oikein ovat, kun täytyy ensimmäiseksi kysellä pesutiloja. Elettiin muuten vuotta 1987.

Löytyiväthän ne pesutilat sieltä sisältä. Kun tulin takaisin autolle huuteli tämä sama miekkonen heti, että kuljettaja tulee sitten kanssa purkamaan. Minua oli jo sen verran ärsytetty, että vastasin vain: ”nyt arvasit väärin” ja menin auton keittelemään aamukahvia.

En muista toista kertaa, en Suomessa enkä ulkomailla, että olisi ollut yhtä nuiva vastaanotto purku- tai lastauspaikalla, kuin silloin oli Suonenjoella.

En kuitenkaan viitsinyt kertoa tälle mestarille, että saatoin tietysti vaikuttaa vähän sekopäiseltä, kun olin ehtinyt nukkua pari kolme tuntia, ennen kuin hän tuli minua herättämään. Olinhan Puolasta tulossa, ajanut Ruotsin halki edellisenä yönä ja viettänyt päivän laivalla Tukholmasta Turkuun. Kuorma oli tullattu Turun satamassa illalla ja sen jälkeen olin ajellut yötä myöten Suonenjoelle, jotta olisin siellä klo 07.00, kun hän raahautuu muutaman kilometrin päästä kotoaan työmaalle.

En myöskään viitsinyt kertoa, että jos kävisin aamupesulla vain kotona kuten hän, niin se olisi tullut tehtyä edellisen kerran kolme viikkoa aikaisemmin, kun viimeksi olin käynyt kotona. Silloin hän olisi todennäköisesti ihmetellyt, että kaikenlaisia sottapyttyjä ne kehtaavat ihmisten nurkkiin lähettääkin..

Yleensä auttelin mielelläni kuorman purussa, mutta onneksi oli kuitenkin vielä vapaus valita. Saivat Suonenjoella sillä kertaa purkaa ilman kuljettajan apua. Marjapussit oli siihen aikaan muuten lempattu suoraan lattialle ja niitähän riitti..