[Skip to Content]

HARHOJA YÖSSÄ? VANHAN TIEN AIKAAN BLOGI

1980-luvulla päästeltiin E4-tietä Ruotsissa melkein joka viikko edestakaisin Tukholman ja Trelleborgin,  Malmön tai Helsingborgin välillä, kun mantereen keikat ajettiin pääsääntöisesti Ruotsin kautta. Laskimme joskus, että siihen aikaan tuli vuosittain pelkästään sillä E-nelosella Ruotsissa kilometrejä sellainen 30 000. Ne jakaantuivat muuten vielä aika tasan yö- ja päivävuorojen kesken.

Olin jälleen kerran lähtenyt illalla Trelleborgista polttelemaan kohti Tukholmaa ja seuraavan aamun Turun laivaa. Aamuyö oli jo pitkällä, kun porhalsin pitkin Linköpingin moottoritietä.

Yhtä äkkiä alkoi kaukana pimeässä näkyä vilkkuva keltainen valo. Kun pääsin vähän lähemmäksi, niin näytti siltä kuin horisontissa olisi ollut torni, jossa vilkkui keltaisia valoja päällekkäin. Tuli mieleen, että pitäisiköhän vaihtaa ammattia ja lopettaa yötyöt, jos tässä alkaa jo nähdä näin pahoja harhoja..

Lähestyin tätä valotornia eikä väsyneessä päässä syttynyt minkäänlaista lamppua sen suhteen, että mistä oikein voisi olla kyse. Nyt vaan näytti vielä kaiken lisäksi siltä, että se nökötti keskellä tietä.

Olin parinsadan metrin päässä tästä ”tornista”, kun tien täytti kuminsilppu ja vihdoin alkoi minullakin säteillä. Keskellä moottoritietä seisoi paikallinen täysperä, jonka perävaunu oli etuakselin paripyörien renkaiden räjähdettyä kellahtanut kyljelleen. Valoista ainoastaan hätävilkut olivat päällä, joten varsinkin takaapäin pimeässä näky oli vähintäänkin erikoinen.

Veturi oli kuitenkin pystyssä ja kuski istuskeli sisätiloissa melko järkyttyneen näköisenä. Kävin kysymässä voisinko tehdä jotain, mutta apua oli kuulemma tulossa.

Eipä käynyt kaveria kateeksi, mutta jotenkin olin silti helpottunut, kun en sittenkään ollut nähnyt näkyjä..